[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”54px|0px|0|0px|false|false”][et_pb_row _builder_version=”3.17.6″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_margin=”||||false” custom_padding=”||||false” module_alignment=”center”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image src=”https://www.pelinnarin.com/wp-content/uploads/2018/11/vip-turk.jpg” align=”center” _builder_version=”3.17.6″ custom_margin=”-75px||” /][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″ header_font=”Blogger Regular|||on|||||” header_text_color=”#ffb356″]
Vip Turkey Dergisi – Pelin Narin Tekinsoy’ La Para Koçluğu Üzerine
Türkiye’ nin ilk ve tek Para Koçu Pelin Narin Tekinsoy bizlere paranın sadece kazanmaktan ibaret olmayıp, aynı zamanda paranın kullamının, sosyal ilişkilerimizle nasıl bağlantılı olduğunu anlatıyor.
Parayı aynı bir insanla anlaşmak gibi düşünün, kendinizi severseniz parada sizi sevecektir!
Para koçluğu nedir?
Daha çok, kişilerin duygularıyla nasıl para kullandıkları ile ilgilidir. Para harcama alışkanlıklarımız, alışkanlıklarımızın sonucunda sergilediğimiz parasal davranışlar neler, bu duruma Para Koçluğu yapılır. Koçluk tam da bu nokta da etkilidir. Paraya karşı gösterdiğiniz her davranış modeli, hayatın diğer alanlarına da projekte eden bir davranış modelidir. “Hayatımda para akışı ile ilgili neyi değiştirmek istiyorum?” sorusunun cevabı, Para Koçluğudur, derim. Para danışmanlığı değildir. Yani çoğunlukla para yatırım araçları ve bunun yönetimi ile karıştırılıyor. Bu da yeni bir kavram olduğu için kişiler en yakın tanımını bildiği şeyle kıyaslayarak kendince cevap bulmaya çalıştığında oluyor.
Kendinize davranış şekliniz parayla orantılıdır!
Paraya bakış açımız neyi belirler?
Kendinize olan davranış şekliniz neyse, para ile olan ilişkinizde öyledir. Çoğu insan, günlük hayatta detaylara takılarak konunun özünü yani manayı kaçırır. Aslında detaylar sadece milyarlarca olasılıklardan biridir ve genel sonucu değiştirmeyecektir. Bu sebeple paraya bakış açınız, dünyaya bakış açınızla aynıdır. Kısıtlı mı, koşullu mu, sınırlı mı, mış gibi yaşam anlayışımı, olduğundan fazla göstermek mi?
Para ile ilgili sorun yaşamamak için ne yapmalıyız?
Kendinizi sevin! Kendinizi sevdiğinizde para da sizi sever. Aynı biriyle anlaşmak gibi düşünün. Siz birisini severseniz sürekli onla olmak ve vakit geçirmek istersiniz, sevmediğinizde de olabildiğince uzaklaşmak. Olanı olduğu gibi kabul edin! Önyargılarınızdan arının. O zaman ne kimseyle sorun yaşarsınız ne de beklenti içine girersiniz. Aynı para ile ilgili beklenti içine girmeniz gibi; örnek verecek olursak “…param olsa, seyahate çıkarım”, “…para gelse, spora giderim”, “…para ile sağlığıma dikkat ederdim!” gibi. Yani sahip olduklarınızla en iyisini yapın. Bu miktarı küçük olduğunu düşündüğünüz para dahi olsa!
Koçluğun her türünü duyduk ama Para Koçluğu duymadık neden Para Koçluğu?
Koçlukta branşlaşma, bireylerin toplumdaki ihtiyaçlarını gidermek için ortaya çıkmıştır. Kariyer de başarı isteği,“Kariyer Koçluğunu”; İlişkilerin de mutlu olmak ve sağlıklı ilişkiler kurmak için “İlişkiler Koçluğu”; Kurumların bulundukları konumdan, olmak istedikleri konuma gelmeleri için, “Kurumsal Koçluk”, vb. şekilde ihtiyaç dâhilinde ortaya çıkmıştır. Günümüzde en önemli ihtiyaçlardan biri de paradır. Para kazanmak! Ve tabii ki, onu nasıl kullandığımızla ilgilidir. Bu sebeple Para Koçluğu sadece para değil, ilişkiler ve kariyeri de içermektedir. En yakın yere bile giderken yanımıza almaya ve taşımaya ihtiyaç duyuyorsak, neden para çalışmayayım diye düşünerek 2008 de yola çıktım. Araştırdığımda Dünya’nın çeşitli yerlerinde para koçluğu yapıldığını gördüm.
“Para mı? Aşk mı?” diye sorar insanlar. Aslında neyin hesabı bu?
Bu soruya ilk önce aşk ya da ilk önce para diyenler olacağı gibi her ikisi de aynı anda gereklidir diyenler de olacaktır. Genel olarak baktığınızda, birey her türlü ilişkisinde, kendini güvende hissetmek ve mutlu olmak ister. Eğer bu özel bir birliktelikse her şeyden ve herkesten daha çok, ilişkisine güvenmek ve mutlu olmak ister. Bir de insanın doğası gereği temel ihtiyaçları vardır ki; bunlar barınma, korunma ve beslenmedir. Korkmadan yani güvenerek; barınmak, korunmak ve beslenmek isteriz. Ve ortada para olmadığında da yani hiç paranın icat edilmediğini de düşünecek olursak gene en basit sebeple en temel ihtiyaç olarak önce aşk(sevmek ve sevilmek), sonra para gelir. Bireysel eğitiminiz ve yargılarımıza göre da Para’ya ve Aşk’a olan davranış, bakış kısacası öğrenilmiş bilgilerimizde zaman içinde de şekillenmektedir. Bazen farkında olarak, bazen de farkında olduğumuzu zannederek! Aslında ne kadar çok sevdiğimizin ve sevildiğimizin hesabı olarak görür ve anlarız.
Napolyon bile ‘para para para’ demiş tarihe geçmiş bunu derken size göre ne demek istemiş?
O zaman ki tarih akışındaki siyasal süreçleri ve paranın yaptırım gücünü görerek söylemiş olabilir (!)
Herkes paranın peşinde ama insanlar en kötü sözleri para için kullanıyorlar, genelde para ile kavga ederler, Bu nasıl Çelişkidir? Hem parayı isteyip hem paraya kötü davranmak neyi gösterir?
Bu tavır ve tutum aslında kişinin kendisini ifade etme şekillerinden biridir ve aynı zamanda bir süreçtir. Paraya nasıl sesleniyor veya davranıyorsak, kendimiz ile ilgili projeksiyonu yansıtırız. Tabii ki bu durumda biraz da beynin fiziksel işleyişini, yani yapısını bilmek gerekebilir. Bununla birlikte bireyin olaylara karşı gösterdiği duygusal reaksiyonlar da önemli çünkü farkında olmadan bu duygusal tavır ile para harcama dürtüsünü geliştiriyor veya tam tersi olarak zayıflatıyor da olabiliriz. Nasıl diye sorabilir siniz? Hemen gün içerisinde kullanılan birkaç örneği verebilirim. “Bu iş için… Parayı gömdüm?” cümlesi ne kadar olumlu? Gömdüğünüz bir şeyden hayır gelir mi? “Uçak biletini yaktım!” cümlesinde ise gizli bir “parayı ateşe attım” manası vardır ki, o da parayı çar çur edim neredeyse her daim de parayı hiçbir işe yaramadı demektir.
Para Koçu olarak Türkiye’de ilk siniz? Bunu geliştirmeyi düşünüyor musunuz?
Evet. Dünya da aynı konuda çalışanların neler yaptığına da takip ederek devam ediyorum.
Para Koçluğu eğitimi almamız sizden mümkün mü?
Temel Koçluk eğitimi aldıysanız veya hale hazırda koçluk hizmeti veren ve çalışma konularınıza bir yenisini daha eklemek istiyorsanız, ICF (International Coach Federation) onaylı, Para Koçluğu Sertifika Programına katılmanızla mümkün. Bunun dışında Para ile ilgili seminerler ve sohbetlere de www.pelinnarin.com adresinden takip ederek katılabilirsiniz.
Pelin Narin Tekinsoy’un Paraya bakışı, davranışı nasıl?
Hayallerimi gerçekleştirmeme yardımcı olan en güzel yardımcım, hayatımı kolaylaştırıcı aracım diyebilirim.
PARA ile kendi değerimi nasıl konumlandırabilirim?
Para kimseye değer katmaz. Kişi kendi değerini kendi yaratır. Aynı bir elbisenin, kişinin üzerinde değer bulması gibi. Yani sizin bir elbiseyi pazardan ya da Channel’ den almanız değil onu nasıl taşıdığınız önemlidir. Onu nasıl değerli kıldığınız, içten gelen bir durumdur. Para da aynen böyledir. Eğer kişinin hal ve tavrı yani davranışları dengesiz, samimi değil ve bir oyun üzerine kurguluysa, sahip olduğu para miktarı ne olursa olsun, kişi kendine verdiği değer ölçüsünde rezil de olabilir, vezir de. Kısa, net ve ilk olarak, kişinin kendine değer vermesi gerekir. Söz de “ben değerliyim “ değil, öz de “ben değerliyim” şeklinde olarak. Rol yapmadan, üzerine yapışmadan, kendini hiçbir yerde “ben buradayım” tavırları ile göstermesine gerek kalmadan! Çünkü elmas’ta kömür den dönüşür.
Kaynak: Vip Turkey Dergisi
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]