Kariyer & Para KOÇU Pelin NARİN TEKİNSOY ;İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Kulübün de ; ‘Yönetim Günleri’ adlı organizasyonda , Endüstri Mühendisliği Kulübü öğrencilerinin ev sahipliğinde“Yaşam KOÇLUĞU” semineri verdi.
TEKİNSOY ,seminerin de, Yaşam KOÇLUĞU Meslek midir? Nasıl işler? Kim bir “Koç” ile çalışır? Neden bugünlerde çok konuşuluyor? Karşılaştırıldığı veya yakın olduğu düşünülen diğer disiplinlerden farkı ne? Yaşam Koçluğu nedir? Ne zaman ihtiyaç duyulur? Psikiyatrik ve psikolojik destekten farkı nedir? Neye koçluk yapılır? İş ve sosyal yaşamda hangi başlıklar altında genel olaral ele alınır? İstek ve ihtiyaçların nasıl belirleneceği hakkında kısa bir sunum yaptı.
Ülkemizde henüz bu konu ile ilgili bir fakülte veya bölüm yok. Bir “meslek odası”olabilecek şartları da henüz gerçekleştirmiş değil. Fakat, bu yolda emin adımlarla ilerlediğini belirtti.
Yaşam KOÇLUĞU nun , son zamanlarda bu kadar popüler olmasının pek çok sebebi olduğunu açıklayan TEKİNSOY,gelişen ve değişen Dünya kültür ve konjonktür ile; Ülke ekonomisinde bireylerin hayatta ve ayakta kalabilme çabasından tutun, gelişen süreçteki insan ihtiyaçlarının şekillenmesine kadar, pek çok sosyo-psikolojik sebebi ayrı bir yazı konusu olabilecek nitelikte olduğunu açıkladı.
“KOÇ”luk;kişinin gerçeğine göre çalışır. Yargılayarak veya tavsiye vererek değil.Sokrates’in “Kendinden doğurma” yöntemi; yani, profesyonelce “doğru soru sorma”tekniği ile bunu yapar. Sorgulayarak değil. Kurum ve bireylerin; içinde bulunduğu duruma ve gelecek hedeflerine bakar, geçmişe değil. Bu yüzden psikiyatrik ve psikolojik yardımdan çok farklıdır. Tanı ve teşhis koymaz.Kişilerin ihtiyacı doğrultusunda, bireyleri bu disiplinlere yöneltmek zorunda kalabilir. Önerilen: En yakın dostunuz veya duygusal bağlantınız olan birine“Koç”luk yapmamanız. Sebebi; gerçeklerle tarafsızca yüzleşebilip, başka bir pencereden bakarak, değerlendirebilmek için önemini belirten TEKİNSOY , sunumu sırasın da öğrencilerin sorularına açıklayıcı cevaplar verdi.
TEKİNSOY , ” Koçluk amacının” ; Kurum ve bireyleri, ulaşmak istedikleri hedeflerine (oldukları durumdan, olmak istedikleri duruma) ölçülebilir, zamanlanabilir, sürdürülebilir ve sistematik olarak taşıması olduğunu ifade etti.Bu yüzden; sürekli geçmişe takılı kalıp aynı hataları yapmak yerine, bunu fark edip nasıl aşabileceğimize, profesyonelce yol bulmayı ifade etti. Geleceğe endişe ile değil, odaklanarak, cesurca ve motive olarak yol almamızı sağlar. Öngörü kazanmaya yardımcı olur. Risk alabilmeyi ve analiz yapmayı içerir. Bunlar olurken, ruh+beden+zihin üçlüsünün denge de olması ve kalması çalışma sürecinde önemli detaylardan biri olduğunu savundu.
Seminerin de Üniversiteli gençlere ;Yaşam Koçluğu , Başarı ve Eğitim Koçluğu, Sporcu Koçluğu, Spritüel Koçluk, Para Koçluğu, İlişkiler ve Kariyer Koçluğu hakkında bilgiler verdi.Kariyer & Para KOÇU Pelin Narin TEKİNSOY ‘ a , konuk olarak paylaştığı değerli bilgilerinden dolayı kendisine İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Kulübü adına yapılmış olan Onur Plaketi takdim edildi. Seminer sonrası Üniversiteli gençlerle bir araya gelerek , BARBEKÜ keyfini çıkaran TEKİNSOY , gençlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadı.