[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.19.2″]
Yaşam KOÇU Pelin Narin TEKİNSOY ve Yönetici Koçu Fuat YALÇIN, GEBZE ROTARY ve GEBZE SANAYİ BÖLGELERİ ROTARY kulüplerinin ortaklaşa düzenlediği ve GEBZE ROTARACT’ın organize ettiği RYLA programı ile gençlerle bir araya geldi.
Gebze TÜBİTAK – TÜSSİDE tesislerinde gerçekleşen Rotary Yarının Liderlerini Arıyor(RYLA) Seminerinde, Roteryenler ve katılımcılarla beraber, yemek sonrası; samimi ve içten kişilikleri, hoş sohbetleri ile unutulmaz anlar yaşattılar.
RYLA 18 -30 yaş arası gençlerin kişiliklerini geliştirmek, liderlik becerilerini arttırmak ve Rotary hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için Rotary Kulüpleri tarafından Bölge düzeyinde düzenlenen en az 2 günlük seminerlerdir.
Bu program genç yetişkinler için bir özgüveni arttırma fırsatı olup, aynı zamanda onlara çeşitli konularda bilgi sahibi olmaları, insanları tanımaları, toplum hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve kariyer becerileri elde etmeleri fırsatı verir.
RYLA aynı zamanda Rotaryenlere, gelecek vaat eden genç liderler yetiştirme ve onların topluma hizmet etmeleri fırsatını verir. Rotaryenler katılımcılara profesyonel ve toplumsal lider olma özellikleri kazandırarak onların gelişimine katkıda bulunurlar. 1959 yılında Avusturalya’da Prenses Victoria’nın ziyareti nedeniyle bir gençlik festivali olarak düzenlenen RYLA, daha sonra Rotaryenler tarafından; GENÇLİĞİN GÜCÜNE İNANARAK gelecek nesillerin liderlerini belirleme ve onların becerilerini geliştirme programı haline dönüştürülmüştür.
RYLA programının amaçları:
• Rotary’nin gençliğe saygısını ve ilgisini sergilemek
• Genç insanların sorumlu ve etkin gönüllü gençlik programlarına değerli program deneyimi
alarak katılmalarını cesaretlendirmek.
• Her gencin sürekli kalacak güçlü liderlik özelliklerini geliştirmek
• Topluma genç lider olarak hizmet eden kişileri takdir etmek
TEKİNSOY’un verdiği seminer kapsamında; iyi bir lider olabilmek için ilk olarak kişinin kendi bireysel özelliklerini tanıması ve bunun içinde “Kişilik profillerini” gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti. Kısaca; Toplumda birbirimizi yanlış anlamalarımızın sebebinin, farklı tarzlardan kaynaklandığını belirtti. Herhangi bir konuda herkesin haklı olduğunu fakat kimsenin yanlış yapmadığını ifade etmesinin sebeplerinin farklı yetiştiriliş tarzları, farklı eğitim ve kültürlerden kaynaklandığını anlattı. Kişi kendini erken yaşlarda keşfettiğinde daha kolay kendini geliştirebileceğini ve başkalarına da daha kolay kendini anlatırken, istek ve hedeflerine daha kolay ulaşabileceğinin örneklerini verdi
TEKİNSOY, Liderlik becerisi olan kişilerin; başkalarını hedefleri doğrultusunda harekete geçirebileceklerini, bir işin yapılabilmesi için kişilerde istek uyandırdığını, bulunduğu toplulukta yapılacak işler için hem kişiler arası ahenk yarattığını hem de kişileri ortak amaç için harekete geçirdiğini, bireylerin gündelik görevlerinin ötesinde ortak bir amaç duygusu vererek işi heyecanlı hale getirdiklerini örneklerle açıkladı.
Eğitimde değindiği diğer konu başlıkları ise kısaca şöyle sıralayabiliriz;
İletişim becerileri.
Duygusal zeka.
Liderlik nedir?
Herkes lider olabilir mi?
Liderlik tarzları.
TEKİNSOY, semineri interaktif halde sunması gençleri semine katılmcı olmaları ve daha keyifli bir şekilde dinlemelerini sağladı.
Son olarak; Bireyin ergen dönem ve sonrasında, karakteri yerine oturana kadar, kendi içinde kişiliği değişiklik gösterirken, aynı zamanda liderlik becerileri de zamanla değişiklik gösterebileceğine değinen TEKİNSOY, liderlik ve vasıflarının kazanımı ilk olarak ailenin çocuğu nasıl yetiştirdiği ile ilgili olduğunu paylaştı. Bu vasıfları geliştirebilecek eğitimler, etkinlikler araştırılıp gençler bu eğitimlerden yararlanabileceklerini ve kendilerini erken yaşta geliştirebileceklerini savundu. Böylece; ileride, ben nasıl bir liderim ve/veya nasıl iletişim kurulabilirim ? gibi kendini tanımak ve ifade etmekte zorlanmayan bireyler yetişecektir diyerek seminerini tamamladı.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]