Gazete Yazıları

PARAYA BOĞULMAK

Bu başlıklı yazı nereden mi çıktı? İnsanoğlunun bir sebepten ve her seferinde parayı kişilikleştirirken bir sıfat veya eylemle tanımlama  ihtiyacı olabilir mi?

Eğer “O” sadece bir kâğıt parçası olsaydı; “O” na duyacağımız öfkeyi, sevgiyi; “O” nunla sahip olacağımız, gücü, statüyü, zenginliği, fakirliği, bayağılığı, vb. pek çok durumu ve aklımıza gelebilecek pek çok tanımı nasıl anlatabilirdik? Tabii ki, Kişiselleştirerek!

Peki, onu bu şekilde tanımlayıp, anlamaya çalışıp, hayatımızda var etmek için durumları açıklayan; kişiselleştirmeden başka, hayatımıza çekmek için neler yapıyor olabiliriz diye sorsam cevap ne olurdu? Sembolize etmek!

Nasıl mı?

Son zamanlarda, kırmızı nar simgeleri, para ile süslenmiş kolyeler, parayı sadece bizim anlayabileceğimiz sembollerle zihnimize hatırlatacak figürler, anahtarlıklar, para resimli tuvalet kağıtları ve pek çok araç, hatta gereç ve süs eşyaları.

İşte tamda şimdi, bu para şeklinde pullarla süslü, imitasyon takıların birinden bahsedeceğim: “Yoğun para figürü ile donatılmış kolye” Çok sevdiğim bir dostuma uğradığımda, dikkatimi ilk çeken, boynuna taktığı para simgeli kolye idi.  Laf döndü dolaştı kolyeye geldi. Bu kolyeyi, parayı kendi hayatına çekmek niyetiyle alıp, boynuna taktığını söyledi. Benimse aklıma ilk gelen, insanın boynuna takılan bir nesnenin, son derece hayati iki eylemi (nefes almak ve yemek yeme) gerçekleştirirken, ya onu engelleyeceği ya da kolaylaştıracağı olduğuydu. Bu yüzden bana “Nasıl olmuş?” diye boynundaki kolyeyi gösterirken, “-Boğazına kadar paraya boğulmak istiyormuşsun gibi duruyor” dedim. Açıkçası ilk aklıma geleni söyleyemedim. Yani ”boynuna dolandığı”nı görürken, “boğulmayı” çağrıştırdığı bu nesnenin; nefes almayı mı, yemeğimi ya da genel olarak hayatta kalmayı mı “boğazladığını” simgelediğini bilemedim.

Kısacası; boğanıza bu simgeyi, hayatına parayı çekmek için takan birinin, para kazanmada temel ihtiyaçları sağlaması açısından sıkıntı yaşıyor olabileceğini de düşünmeden edemedim.

Bu tür şeyler yaşıyor, yapıyor veya farkında olmadan davranıyorsak, hayatınızda yüksek oranda ihtiyaçlarımızın karşılanması ile ilgili bir durumun vuku buluyor olması, yüksekle muhtemel. Bu durumda; Çocukluğunuzdan beri sürekli para konuşulan ve sıkıntı haline ifade edilen bir oyunun içinde olabilirsiniz. Sürekli “boğazımıza(gırtlağımıza) kadar borçtayız” ifadesini duymuş veya hala duyuyor olabilirsiniz. “Bu davranış şekli, böyle giderse nefesini kesecek” şeklinde betimleyenlerde olabilir. Bu yüzden paraya boğulacak şekilde bolluk isterken, parasızlığın sizi boğacak kadar yokluğa çekmemesine dikkat etmeniz gerekebilir.

Related Posts