Genellikle insanın kendine güvenme duygusu olarak tanımlanır. Fazla olduğunda; UKALA, az olduğunda da; PISIRIK (özgüvensiz), hareket etmemizi engelleyen bir hal alıyoruz. Az yada fazla olması kişinin saldırgan olmasını engellemiyor. Her ikisinde de kişi kendini ispatlamaya çalıştığında saldırganlaşabiliyor. Birinde; güçlü bir kişilik gibi karşınızda dururken, diğerinde tamamen duygusal sömürüyü kullanan birine bürünebilir. Kendini korumak adına cümleleri dizdiğini sanarken, karşısındakini çileden çıkarabilir. Kişinin içinde bulunduğu ve dışarı yansıttığı aşırı güven ve/veya güvensizlik duygu ve davranışı ilişkileri ister istemez hırpalamaktadır.
Kişinin kendine güvenmesi için; korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusunun sağlıklı olması gerekir. Bu ne demektir? Sinsice içinize sinen kıskançlık, şüphe ve kaygılarınızı bertaraf etmekten başka bir şey değildir. Kendinize güvenmediğiniz ve duygularınızı dengeleyemediğiniz sürece, doğal olarak başkalarına da güvenemezsiniz. Hal böyle olunca, onlarında size dengeli davranmasını beklememelisiniz.
Güveninizi kazanmak istiyorsanız, ilk olarak bunu “kendinize” inandırmalısınız. Özgüveniniz yoksa ya da son derece yüksek ya da düşükse, karşınızdakini inandırmanız pekte kolay olmayacaktır. Eğer özgüveninizi geliştirmek veya dengelemek istiyorsanız şunları yapabilirsiniz:
Öncelikle hangi konuda özgüven geliştirmek istiyorsanız bunu belirleyebilirsiniz. Konu ile ilgili kendinize hedef koyabilirsiniz. Yapacaklarınızın listesini oluşturabilirsiniz. Nefes teknikleriyle basit vücut egzersizleri kullanabilirsiniz. Beden dilinizi geliştirebilirsiniz (duruşunuz, gülüşünüz, vb.). Sesinizi; kayıt ederek dinleyebilirisiniz. Hızı, tonu, ritmi, yüksekliği ve telaffuzu önemlidir. Hangi alanda özgüvene ihtiyacınız varsa, o alandaki cüretli insanları keşfedin ve bunu nasıl gerçekleştirdiklerine bakın! Kullandığınız yöntemlerden bazıları ne zaman işinize yaradıysa hemen not alın. Bunu hatırlamak ve tekrar kullanmak işinize yarayacaktır. Son olarak; geçmişte özgüveninizin yüksek olarak hatırladığınız olayları var mı diye düşünebilirsiniz. Bu durum ne zaman, neye karşı, nasıl davranmanıza sebep olmuştu? Bunu nasıl aşmıştınız? Yeniden bu şekilde davranabilir misiniz? Davranamıyorsanız bunun önünde duran engel ne? şeklinde olayları gözden geçirebilirsiniz.
ÖZGÜVEN
30
Kas