İki kelime de günümüzde sıklıkla kullanılmakla beraber, birinin dilimizde kullanımı henüz çok yeni. Anlamları birbirinden farklı. Fakat bir o kadar da birbirinin içine geçmiş durumda.
İşte burada birazda yaşayan kültürün ihtiyaç duyduğu kelimeyi kendi bünyesinde üretmesi gibi bir durum söz konusu. Onay: (TDK) “Uygun bulma, tasdik, icazet, izin.” olarak tanımlanırken, Geribildirim; kökü İngilizce olan, “feedback” cümlesinin; “geri besleme veya geri ileti” anlamında Türkçeleşmesidir. Farklı sözlük anlamlarından ilki; “gönderilen bilgi veya talimatın alıcıda yaptığı etkiye ilişkin edinilen bilgi, dönüt. İkincisi;(ruh bilimi) yapılan bir davranışın, düzenlemenin sonucu hakkında insanın çevreden edindiği bilgi.” olarak tanımlanıyor.
Terminolojik olarak kariyer yolculuğunda sıklıkla kullanılıyor. Oysa; iş yeri, hayatımızın sadece kesitlerinden biri. Geribildirim uygulamaları; aslında yaşantımızın tüm kesitlerinde kullanılabilirken; iş hayatında mevcut projenin her bir adımının kontrolünün gerçekleşmesi, bilgi ve ilerleme şemasının, “paylaşım anlayışı” mevcut. Ki bunun bilimsel işleyişi yabancı olmadığımız “Hipotez”den “Teoriye” gidiş şeklindedir.
Onay ile geribildirim arasındaki fark, kısaca;
Onayda tek bir sonuç varken; geribildirim içsel ve dışsal olarak ayrılıyor. Dışsal Geribildirim destekleyicidir. Genel olarak; ses, görsel ve biofeedback şeklindedir. Bunlar kişiye; motive olma, bilgi sağlama, bağımlılık yaratma ve pekiştirme özelliği sağlar.(Magill,1998). Bu durum; kimi zaman birey için faydalı, kimi zamanda zararlı hale gelebilir. Onay her zaman olumlu olmayabilir. Yani; “onaylanmıyor” olabilirisiniz. Biri tamamen ceza/ödül şeklinde işlerken, diğeri ara kademelerde kontrol ve duruma göre ilerleme söz konusudur.
Geribildirimi bol ve sonucu onaylı, bir hafta dileğimle.
ONAY MI, GERİBİLDİRİM Mİ?
30
Kas